fbpx

Etkili SEO İçeriği Nasıl Hazırlanır?

Etkili SEO İçeriği Nasıl Hazırlanır:  Sayfa içi SEO’nun önemli bir unsuru içerik SEO’sudur. Kısacası, içerik SEO, içeriğinizi arama motorlarında potansiyel olarak üst sıralarda yer alabilmesi ve arama motoru trafiğini çekebilmesi için oluşturmak ve optimize etmekle ilgilidir.

Bu yazıda, içerik SEO’sunun ne olduğunu ve içeriğinizi en iyi uygulamaları kullanarak arama motorları ve kullanıcılar için nasıl optimize edeceğinizi öğreneceksiniz.

  • SEO İçeriği Nedir
  • Ne tür SEO içeriği var?
  • İçeriğinizi SEO için Optimize Etme
  • SEO İçerik Stratejiniz nedir?
  • Sonuç

SEO İçeriği nedir?

SEO içeriği ile neyi kastettiğimizi anlamak için öncelikle SEO’nun temel amacının ne olduğunu, ne tür içeriklerin bulunduğunu ve içerik optimizasyonunun ne olduğunu aklınızda tutmanız gerekir.

SEO nedir? Arama motoru optimizasyonu veya SEO, arama motorlarında mümkün olan en yüksek görünürlüğü elde etmek için web sitenizi optimize etme işlemidir.

SEO süreci, genellikle şu şekilde gruplandırılan birkaç adımı içerir: teknik SEO , Sayfa İçi SEO ve Sayfa Dışı SEO.

İçerik SEO, Sayfa İçi SEO’nun bir parçasıdır.

İşte içerik SEO’sunun rolünü vurgulayan Sayfa İçi SEO sürecine genel bir bakış.

İçerik SEO’suna Genel Bakış

Gördüğünüz gibi, on-Page SEO başlar sayfa başlığı optimize ve h1 başlığı , ve sonra sayfasında bulunan içeriğe ilgili.

İçerik SEO ile genel amacınız, arama motorları tarafından anlaşılabilmesi için SEO dostu içerik yazmak , aynı zamanda kullanıcının niyetini tatmin etmek ve onları mutlu etmektir.

Ne tür SEO içeriği var?

İçeriğinizi nasıl optimize edebileceğinize geçmeden önce, içerikle ne demek istediğimize bakalım.

İçeriğin farklı biçimleri olabilir. Metin, resimler, videolar, ses, infografikler veya bunların bir kombinasyonu olabilir.

Genel olarak, farklı içerik türleri şunlardır:

  • Blog Yazıları : En yaygın kullanılan formattır. Metin, resim ve videonun bir kombinasyonu olabilir. Haber türü makaleler, listeler, nasıl yapılır kılavuzları, basın bültenleri veya genel bilgiler olabilir.
  • Statik Sayfalar: Web sitenizin ‘Hakkımızda’ gibi statik sayfalarında bulunan içerik
  • Ürün sayfaları : Belirli ürünleri veya hizmetleri tanıtan sayfalar .
  • Açılış sayfaları: Özellikle PPC kampanyalarında kullanılmak üzere veya kullanıcıların web sitenizi ziyaret ettiklerinde gördükleri ilk sayfa olarak tasarlanmış sayfalar.

İçeriğinizi SEO için Optimize Etme

İçerik formatından bağımsız olarak, SEO’nun optimize edilmesini sağlamak için web sitenizde her içerik yayınladığınızda takip edebileceğiniz bazı kurallar vardır.

1. İçerik optimizasyonu anahtar kelime araştırmasıyla başlar

Ellerinizi kirletmeden ve girişinizi düşünmeye başlamadan önce, önce ödevinizi yapmalısınız ve bu bağlamda anahtar kelime araştırması yapmak istiyoruz .

Arama kutusuna kullanıcılar tarafından hangi anahtar kelimelerin yazıldığını bilmek iki ana amaca hizmet edebilir:

  • Kullanıcıları mutlu etmek için ne tür içerik oluşturacağınızı bileceksiniz
  • İçeriğinizi nasıl optimize edeceğinizi ve arama motorları tarafından fark edilme şansınızı nasıl artıracağınızı bileceksiniz. Uzun vadede bu, daha yüksek sıralama ve trafik anlamına gelir.

Anahtar kelime araştırmanızın sonucu üç şey olmalıdır:

  • Hedeflediğiniz ana anahtar kelimenin ne olduğuna dair bir karar
  • Ana anahtar kelimenizle ilgili bir dizi uzun kuyruklu anahtar kelime
  • Ana anahtar kelimenizle ilgili bir dizi LSI ile ilgili anahtar kelime (bununla ilgili daha fazlası aşağıda)

Bunları içerik SEO sürecinin bir parçası olarak kullanacaksınız. Daha spesifik olmak gerekirse:

Hedef anahtar kelimeniz URL’nize , sayfa başlığınıza ve h1 başlığınıza dahil edilmelidir .

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler alt başlıklarınıza dahil edilebilir

Diğer ilgili anahtar sözcükler (LSI), alt başlıklarınıza ve içeriğin gövdesine dahil edilebilir.

2. İçeriğinizin başlığında, başlığında ve gövdesinde anahtar kelimeler kullanın

Ana anahtar kelimenizi ekranın üst kısmında kullanın

Herkes ana anahtar kelimenizin başlığınızda ve h1 başlığında görünmesi gerektiğini bilir, ancak aynı derecede önemli olan, anahtar kelimenizi ilk birkaç paragrafta bir veya iki kez belirtmektir.

Bir sayfanın önemli içeriğinin sayfanın üst kısmında (ekranın üst kısmında) bulunan içerik olduğunu belirten pratik bir kural vardır, bu nedenle bu içeriğin içinde arama motoru örümceklerine geri kalanıyla ilgili daha fazla ipucu verdiğinizden emin olun. içeriğiniz tamamen ilgili.

İşte yazılarımdan birinden bir örnek. Hedef anahtar kelime meta açıklamaydı .

Ekranın üst kısmındaki anahtar kelimelerin kullanımını gösteren örnek

Alt başlıklar için uzun kuyrukla alakalı anahtar kelimeler kullanın

Belirli bir anahtar kelimeyi hedeflediğinizde, bunu tekrar tekrar tekrarlamazsınız, içeriğinizde o anahtar kelimenin varyasyonlarını kullanırsınız.

Bunu yapmanın harika bir yolu, ana anahtar kelimenizle ilgili uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bulmak ve alt başlıklarınızda kullanmaktır.

Ana anahtar kelimenizi Google arama kutusuna yazmaya başlayın ve farklı önerileri not alın. Bunlar, alt başlıklarınızı ve içeriğinizi eklemek için harika anahtar kelimelerdir.

Google anahtar kelime önerme aracı

Alakalı anahtar kelimeleri bulmanın bir başka yolu da Google’da ana anahtar kelimeyi aramak ve ‘Kullanıcılar da Soruyor’ bölümünü aramaktır.

Google’ın ‘Kişiler de Soruyor’ Örneği

İçeriğinizde LSI anahtar kelimeleri kullanın

LSI, Latent Semantic Index’in kısaltmasıdır ve basit terimlerle, bunlar ana anahtar kelimenizle aynı anlama sahip kelime öbekleridir.

LSI anahtar kelimeleri neden önemlidir? Rank Brain (Google’ın sıralama algoritmasının bir parçası olarak kullanılan makine öğrenme teknolojisi) piyasaya sürülmesiyle, Google, anahtar kelimelerin daha geniş anlamını anlamaya çalışıyor ve bu, sıralamalarda hesaba katılıyor.

LSI anahtar kelimelerini nasıl bulursunuz?

Daha kolay yol, ana anahtar kelimenizi Google’da aramak ve “ilgili aramalar” bölümüne bakmaktır.

Google Alakalı Anahtar Kelimeler

Diğer bir yol, içeriğinize dahil edilecek LSI anahtar kelimeleri için öneriler almak için LSI Graph gibi bir araç kullanmaktır .

LSI Anahtar Kelimeleri

3. Metin olmayan içeriğinize eşlik etmesi için her zaman metin kullanın

Arama motorları, metin içeriğini diğer içerik türlerinden daha fazla anlayabilir, bu nedenle, diğer içerik türlerini tanıtıyor olsanız bile sayfanızda metin içeriği bulundurarak hayatlarını kolaylaştırın.

Örneğin, bir konu hakkında güzel bir infografik oluşturduğunuzu ve bunu blogunuzda yayınlamak istediğinizi varsayalım. Sadece infografiği eklemeyin ve yayınlayın, aynı zamanda sayfada infografiğin neyle ilgili olduğunu açıklayan metin içeriğine sahip olmaya çalışın.

Resim, video veya ses yayınlarken aynı konsepti takip edebilirsiniz. Örneğin, bir podcast yayınlıyorsanız, podcast’in açıklamasına ve hatta bir metin dökümüne sahip olabilirsiniz, böylece hem kullanıcılar hem de arama motorları sesin neyle ilgili olduğunu daha iyi anlayabilir.

4. Kullanıcının amacını karşılayın ve baştan netleştirin

Web sitenizde herhangi bir tür içerik yayınlamadan önce, kullanıcının amacını anlamanız gerekir. Başka bir deyişle, kullanıcıların belirli bir arama sorgusu için ne tür içerik görmek istedikleri.

Bunu yapmanın en kolay yolu, Google’dan yararlanmaktır çünkü onlar (Google), kullanıcıların farklı aramalar için neleri sevdiğini anlamakta zaten harika bir iş çıkardılar.

İşte izlenecek adımlar:

Diyelim ki ‘sayfa dışı SEO nedir’ hakkında bir makale yazıyorsunuz. İlk adım, bu terim için google’da arama yapmak ve öne çıkan snippet’i ve ilk 10 sonucun meta açıklamalarını aramaktır.

Google Öne Çıkan Snippet

Yukarıdaki ekran görüntüsüne daha yakından bakarsanız, Google’ın hem öne çıkan snippet hem de her bir snippet’in açıklamasındaki “Sayfa dışı SEO nedir?” Sorusuna doğrudan yanıt vermeye çalıştığını fark edeceksiniz.

Bu kalıp bize, bu terim için üst sıralarda yer almak istiyorsanız, bu soruya doğrudan bir cevap vermeniz gerektiğini söyler.

Başka bir deyişle, kullanıcının belirli bir sorgu için amacı, ‘sayfa dışı SEO’ ile ne demek istediğimizin bir tanımını okumaktır.

Öne çıkan snippet ve üst sıralarda yer alan yazıma bakarsanız, ilk paragraftaki soruya bir cevap veriyorum.

Bundan ne öğrenmelisiniz?

Sorular, nasıl yapılırlar veya listelerle ilgili arama sorguları için cevabı sayfanızın üst kısmında vermeye çalışın, ardından gönderi içinde daha fazla ayrıntı verebilirsiniz, tersi değil.

Geçmişte, okuyucuların bir cevaba ulaşmadan önce okumaya daha fazla zaman ayırabilmeleri için uzun tanıtımlar yazıp birçok içeriği düzenlerdik, ancak artık durum böyle değil.

Önce cevabı verin, ilk kullanıcının amacını karşılayın ve ardından daha fazla bilgi vermek için makalenizi genişletin.

5. Uzun biçimli içerik yazın

Uzun biçimli içeriğin arama ve sosyal medya ağlarında daha iyi performans gösterdiğini gösteren çok sayıda çalışma var.

Çalışma: İçerik Uzunluğu ve Sıralamalar

Bu doğru olsa da, bir kelime sınırına ulaşmak için binlerce kelime yazmanız gerektiği anlamına gelmez.

İçeriğin kalitesi her zaman nicelikten daha önemlidir. Yazdıklarınız iyiyse ve paylaşımları ve bağlantıları çekiyorsa, daha uzun olan başka yayınlar olsa bile Google’da üst sıralarda yer alabilir.

SEO makaleleri için mantıklı olduğu için uzun içerik yayınlamayı tercih ediyorum . Okuyucuların istediği bu ve rakiplerimin yaptığı da bu.

Uzun biçimli içeriği optimize edin

Uzun biçimli makaleleri optimize etmek için güzel bir ipucu, kullanıcıların içerikte gezinmesine yardımcı olmak için gönderinin üst kısmında bir içindekiler tablosu kullanmaktır.

Gezinmeyi kolaylaştırmanın yanı sıra, site bağlantılarının Google arama sonuçlarında snippet’inizle görünme şansını da artırırsınız .

Örneğin, SEO eğitim yazım 5000 kelime uzunluğunda çünkü SEO’nun tüm yönlerini kapsıyor. Kullanıcıların içerikte gezinmesine yardımcı olmak için bir içindekiler tablosu ekledim.

Sayfa içi içindekiler tablosu örneği

6. Web sitenizdeki diğer ilgili içeriğe dahili bağlantılar ekleyin

İçerik SEO’sunun bir başka unsuru iç bağlantıdır . İçeriğinizde, kullanıcıların belirli bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmesine ve tarayıcılarda arama yapmasına yardımcı olmak için web sitenizin diğer sayfalarına bağlantı verin, web sitenizden daha fazla sayfayı dizine eklemek için bir neden daha.

Dahili bağlantılar, Google’ın içeriğin anlamını daha iyi anlamasına yardımcı olan “içerik alaka düzeyi” denen şeyi oluşturur.

Dahili bağlantılar eklerken, tarayıcıların bağlantılı sayfanın neyle ilgili olduğu konusunda iyi bir fikir edinebilmesi için anlamlı bağlantı metni kullanın.

7. Diğer yüksek kaliteli web sitelerine harici bağlantılar ekleyin

Kendi makalelerinize bağlantı vermenin yanı sıra, aşağıdaki koşullarla diğer yüksek kaliteli web sitelerine veya kaynaklara bağlantı vermek iyi bir uygulamadır:

  • Kullanıcıların bir konu hakkında daha fazla okumasına yardımcı olacaklar
  • Bağlanacağınız web sitesine güveniyorsunuz
  • Bunu bir tazminat alarak yaparsınız (bu bağlantı satar ve buna izin verilmez)

Dış bağlantılarla aşırıya kaçmayın, ancak mantıklı olduğunda bağlantı kurmaktan korkmayın.

8. Okumayı kolaylaştırın

İçeriğinizin okunmasını kolaylaştırın. Bir sayfaya sadece metin atmayın, özellikle hızlı okumayı seven kullanıcılar için okumayı kolaylaştırmak için biçimlendirme stilleri uygulayın.

  • Kısa paragraflar kullanın
  • İçeriğin önemli kısımlarını vurgulamak için kalın ve italik kullanın
  • Adımları özetlemek için listeleri kullanın
  • Kısa cümleler kullanın
  • Tüm cihazlarda okunması kolay (ve yeterince büyük) bir yazı tipi kullanın
  • Paragraflarınız arasına yeterince beyaz boşluk ekleyin

9. Metin olmayan öğeleri optimize edin

Yukarıda bahsettiğim gibi, içerik birçok biçime sahip olabilir ve mutlaka metin değildir. İçeriğinize başka metin olmayan öğeler eklerken, bunun optimize edildiğinden emin olun. En yaygın olanı görsellerdir ve içeriğinizde bulunan tüm görseller:

  • Uygun bir dosya adına sahip olun (ör. Lsi-keywords.jpg, 345afg.jpg değil)
  • Uygun bir ALT Metnine sahip olun
  • Görüntünün neyle ilgili olduğunu açıklamak için görüntünün altına bir satır metin ekleyin.

10. İçeriğinizi arama motorlarına açıklamak için şema işaretlemesini kullanın

Yukarıdakilere ek olarak, içeriğinizi arama motorlarına anlayabilecekleri bir şekilde açıklamak için yapılandırılmış verilerden yararlanabilirsiniz.

Bir vardır şemalar sayısı Yayımladığınız içeriğin türüne bağlı olarak uygulayabilir. Makaleler, videolar, podcast’ler, ürünler, tarifler, incelemeler ve daha fazlası için şemalar var.

Yapılandırılmış veriler son birkaç ayda daha fazla önem kazanıyor ve Google’a göre uzun vadede burada kalacak.

11. İlgili sayfaları kategoriler halinde gruplayın

Bu, içerik SEO’su ile doğrudan ilgili olmasa da, genel SEO’nuz için iyidir.

Google, bir sayfayı tararken öncelikle o sayfada bulunan içerikle ilgilenir ancak sayfanın ait olduğu yeri de hesaba katar.

Başka bir deyişle, site yapınızın menünüze ve kırıntılarınıza yansıtıldığından emin olarak kategoriler oluşturmalı ve sayfalarınızı bir arada gruplandırmalısınız.

Örnek: İlgili Gönderileri Birlikte Gruplama

Şu basit kuralları izleyin:

  • Bir dizi kategori oluşturun
  • Kategorilere makaleler ekleyin
  • Kategorilerinizi optimize edin
  • Ana menünüze kategoriler ekleyin (konu başlıklarını veya istediğiniz herhangi bir şeyi adlandırabilirsiniz)
  • İçerik haritası menülerinizin, kullanıcıların ana kategoriye gitmesine izin verdiğinden emin olun.

Örneğin, beslenme blogumdan aşağıdaki ekran görüntüsüne bakın, tüm makaleler konulara göre gruplandırılmıştır ve bu, ana menü ve kırıntılarda açıkça belirtilmiştir.

12. Kullanıcılara her zaman bir CTA veya çıkış noktası sağlayın

Yukarıda, içerik SEO’sunun ana amacının kullanıcı niyetini tatmin etmek olduğunu, ancak aynı derecede önemli olduğunu, bir yayıncı olarak hedeflerinizi karşılamak olduğunu belirtmiştim.

Web sitenizde yayınlanan her içeriğin bir amacı olmalıdır. Amaç olarak, “Kullanıcıların içeriğinizi okuduktan sonra ne yapmasını istiyorsunuz?”

Daha fazla e-posta abonesi almak ister misiniz? Ardından, gönderilerinizin altında bir kayıt kutunuz olduğundan emin olun.

İnsanların ürün ve hizmetlerinizi satın almasını ister misiniz? Ardından, trafiği satış sayfalarınıza yönlendirmek için içeriğinize CTA (harekete geçirme ifadesi) eklediğinizden emin olun.

Reklamlarınıza tıklama almak istiyor musunuz? Ardından, kullanıcılar içeriği okurken reklamların görünür olduğundan emin olun.

Kullanıcıların web sitenizde daha uzun süre etkileşimde bulunmasını ve orada kalmasını mı istiyorsunuz? Yazının altına ilgili makaleler bölümü ekleyin.

Amacınız ne olursa olsun, yolculuklarına devam etmenin bir sonraki adımının ne olduğu kullanıcılara açık olmalıdır.

SEO İçerik Stratejiniz nedir?

Her yeni içerik yayınladığınızda yukarıdaki en iyi uygulamaları takip etmelisiniz, ancak aynı zamanda bir içerik stratejisine sahip olmanız gerekir .

İçerik stratejisi ile neyi kastediyoruz? Aşağıdakileri içerecek bir plana sahip olmak için:

  • Ne tür içerik yayınlanacak
  • Hangi anahtar kelimeler hedeflenmeli
  • Ne zaman yayınlanmalı
  • Nasıl tanıtılır
  • Kime tanıtılacağı (Her içerik parçasının hedef kitlesi)

İçerik SEO’sunu tartışırken, mevcut içeriğinizi optimize etmenin yeterli olmadığını, ancak düzenli olarak yeni içerik üretmenin bir yolunu bulmanız gerektiğini anlamak önemlidir.

Rekabet zorlu ve rakiplerinize ulaşmak ya da onları atlamak istiyorsanız, bir içerik pazarlama planı oluşturmanız ve bunu mazeret olmadan takip etmeniz gerekir.

Sürekli olarak yüksek kaliteli içerik yayınlamak , google’daki sıralamanızı iyileştirmenin en iyi yoludur .

Düzenli olarak blog yazan şirketlerin, olmayanlara göre daha fazla potansiyel müşteri elde ettiği de kanıtlanmıştır .

Çalışma: Blog oluşturma daha fazla potansiyel müşteri oluşturabilir

Sıradaki ne?

Sırada ne var? İçeriğinizi nasıl optimize edeceğinizi biliyorsunuz ve bir içerik pazarlama stratejiniz var. Bu harika ama kesinlikle hikayenin sonu değil.

Devam eden SEO süreciniz şunları içermelidir:

  • İçeriğinizi tanıtmanın yolları
  • Bağlantı oluşturma stratejileri
  • Anahtar kelimeler ve tek tek sayfalar için sıralamaları izleme
  • İçerik geliştirmeleri yapmak için bir plan (mevcut gönderilerde)
  • Durulayın ve tekrarlayın

Sonuç

İçerik SEO, sayfa içi SEO sürecinin çok önemli bir bileşenidir. Genel hedefiniz hem kullanıcılara hem de arama motorlarına aradıkları içeriği vermektir. Google’ın belirttiği gibi , okuyucularınızın ne istediğini bilin ve onlara verin.

Süreç, kullanıcıların ne aradığını bulmak ve amaçlarını tatmin eden içerik oluşturmakla başlar.

Yayınla düğmesine basmadan önce, ana anahtar kelimelerinizin sayfanın üst kısmında ve ilgili anahtar kelimelerin (LSI dahil) alt başlıklarınızda ve gövdenizde bulunduğundan emin olmalısınız.

İçeriğinizi güzelleştirin, okumayı ve gezinmeyi kolaylaştırın ve ardından olabildiğince çok insanın gözünün önüne geçmek için tanıtın.

Yukarıdaki kavramlardan bazılarının anlaşılması zorsa endişelenmeyin, SEO konusunda daha deneyimli hale geldikçe, her şey daha mantıklı olacaktır.

About Levent YURTSEVEN

Dijital Pazarlama Uzmanı Aynı zamanda Yurtseven Teknoloji Dijital pazarlama ve İnternet Reklam Ajansı kurucusudur.

Check Also

Dünyadaki en değerli şey verilerdir.

Dünyadaki en değerli şeyin veriler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Günümüzde, bilgi ve veri büyük bir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir