fbpx

Google Analytics Nasıl Kullanılır?

SEO’nuzu geliştirmek için kullanabileceğiniz en kullanışlı araçlardan biri Google Analytics’tir.

Diğer şeylerin yanı sıra, Analytics size web sitenizin arama motorlarındaki performansıyla ilgili birçok veri sağlayabilir.

İyileştirilmesi gereken sayfaları, diğerlerinden daha iyi çalışan sayfaları ve hemen ilgilenmeniz gereken sayfaları keşfetmek için Google Analytics’i kullanabilirsiniz.

Özellikle  SEO  ve Kullanıcı deneyimi için,  Google Analytics’in özelliklerini çok faydalı bulacak ve yakında sevdiğiniz araçlarından biri olacak.

Analytics’i bir süredir kullanıyorsanız, bilgilerinizi tazeleme ve web sitenizin SEO’sunu iyileştirmek için raporlarının gücünü kullanma zamanı geldi.

Bu gönderi aşağıdaki konuları kapsayacaktır:

  • Google Analytics Kullanmanın Yararları
  • Google Analytics Web Sitenize Nasıl Yüklenir?
  • Temel Google Analytics Ayarları
  • Google Analytics ile SEO Nasıl Geliştirilir?
  • Google Analytics’te Hedefler nasıl oluşturulur?

Google Analytics Kullanmanın Yararları

Web sitenize Google Analytics kurulmamışsa, gözleriniz kapalı araba sürmek gibidir.

Analytics size web siteniz hakkında aşağıdakiler dahil birçok şey söyleyecektir:

  • Ne kadar ve nereden  trafik alıyorsunuz
  • Hangi sayfaları ziyaret ettikleri ve her sayfada ne kadar zaman geçirdikleri
  • Çıkmadan önce hangi sayfaları ziyaret ettikleri
  • Hangi düğmeler daha fazla tıklama alıyor ve daha sonra ne yapıyorlar?
  • Trafiğinizin hangi kısmı dönüştürülür (sizin yapmalarını istediğiniz bir işlemi gerçekleştirir)
  • Cep telefonunda, tablette veya masaüstünde kaç kullanıcı var
  • Kullanıcılarınızın nerede bulunduğu (ülkeler) ve web sitenize göz atmak için hangi yazılımı kullandıkları

Bunlar, analiz raporlarının yanıtlayabileceği sorulardan sadece birkaçı.

Daha ileri düzey kullanıcılar, bunu bir adım öteye taşıyabilir ve müşteri segmentasyonu yapabilir, denemeler yapabilir ve güçlü Analytics platformunun pazarlamacılara sağladığı diğer birçok şeyi yapabilir.

Bu yazının amacı, tüm Google Analytics özelliklerini kapsamak değil, SEO’nuzu geliştirebilecek eylemler bulmak için sağlanan verilerin nasıl kullanılacağını açıklamaktır.

Ayrıntılara girmeden önce, Analytics’in bir Google ürünü olduğunu ve herhangi bir web sitesinde veya mobil uygulamada kullanmanın ücretsiz olduğunu belirtmekte fayda var.

Google Analytics Web Sitenize Nasıl Yüklenir?

Google Analytics’i web sitenize kurmanın birkaç yolu vardır, ancak ilk adım bir hesap oluşturmak ve web sitenizi Analytics’e kaydetmektir.

Git Google Analytics ve tıklayın “Başlat Free için” sağ üst köşesindeki düğmesini.

Ekrandaki talimatları izleyin ve ardından bir mülk kurun . Mülk, analiz kodunu eklemek için kullanacağınız web sitesidir.

Ardından, izleme kimliğiniz ve kodunuz sunulacak. Bu, web sitenize eklemeniz gereken koddur.

Analiz izleme kodunuzu nereye eklemelisiniz?

Kod , web sitenizdeki her sayfanın <head> </head> bölümüne yerleştirilmelidir .

Çoğu modern CMS’de bu seçenek yerleşik olarak bulunur, bu nedenle yapmanız gereken tek şey kodu uygun bölüme kopyalayıp yapıştırmaktır.

WordPress kullanıyorsanız, Monster içgörülerini beğenmenize yardımcı olacak birçok eklenti vardır .

 

Temel Google Analytics Ayarları

Artık web sitenizde Analytics çalışıyor olduğuna göre, raporları incelemeden önce yapılacak bir sonraki şey, aşağıdaki değişiklikleri yapmaktır.

Raporlama zamanını, para birimini ve bot filtrelemesini ayarlayın

YÖNETİCİ> GÖRÜNÜM> AYARLARI GÖRÜNTÜLE’ye gidin ve saat diliminizin doğru olup olmadığını kontrol edin.

Doğru para birimini seçin (bir e-ticaret web siteniz varsa bu kullanışlıdır) ve BİLİNEN BOTLAR VE ÖRÜMCEKLERDEN TÜM İSABETLERİ HARİÇ TUTMAK için BOT FİLTRELEME kutusunu işaretleyin .

Google Analytics Temel Ayarları

Bu, arama motorlarından veya diğer tarayıcılardan gelen ziyaretleri saymayacağından raporlarınızdaki ‘veri gürültüsünü’ ortadan kaldıracaktır.

Google Analytics’i Google Arama Konsolu ile ilişkilendirin

Google, Google Analytics hesabınızı Search Console hesabınızla ilişkilendirmenize izin verir. Analitik verilerini arama konsolunda görebileceğiniz ve tersini görebileceğiniz için bu çok kullanışlıdır.

Google Arama Konsolu hesabınıza giriş yapın ve sol alt köşeden “Eski Sürüme Git” i tıklayın. Bu özellik henüz yeni Google Arama Konsolunda bulunmadığından bunu yapmanız gerekir.

Listeden web sitenizi seçin ve AYARLAR simgesini (sağ üst) tıklayın ve Google Analytics Mülkü’nü seçin .

Konsol hesabıyla ilişkilendirilecek web sitesini seçin ve KAYDET’e tıklayın .

Google Analytics ile SEO Nasıl Geliştirilir?

Google Analytics’i kullanmanın ana nedenlerinden biri, trafiğinizi analiz etmek ve web sitenizin Arama Motorlarındaki sıralama konumunu potansiyel olarak iyileştirebilecek kararlar vermektir.

Google Analytics raporları size aşağıdaki sorulara cevap verebilir. Her yanıtta bu raporun SEO konusunda size nasıl yardımcı olabileceğini de öğreneceksiniz.

  • Arama Motorlarından ne kadar SEO trafiği alıyorum?
  • En popüler ve en az popüler sayfalarım hangileri?
  • İnsanlar sitemi ziyaret ettiklerinde ilk olarak hangi sayfaları (açılış sayfalarını) görüyor?
  • Web sitemin Çıkış sayfaları hangi sayfalar?
  • Mobilden ne kadar trafik geliyor?
  • Kullanıcılarım nerede bulunuyor?
  • Şu anda web sitemi kaç kişi ve hangi sayfaları görüntülüyor?
  • Kullanıcılar web sitemin arama kutusuna ne yazıyor?
  • Web sitem bir Google Cezası altında mı ve bu ne zaman oldu?

Arama Motorlarından ne kadar SEO trafiği alıyorum.

Düzenli olarak kontrol etmeniz gereken ölçümlerden biri, arama motorlarından ve özellikle Google’dan ne kadar trafik aldığınızdır.

Cevabı TÜM TRAFİK raporlarında bulabilirsiniz.

İlk adım olarak SATIN ALMA> TÜM TRAFİK> KANALLAR’ı seçin ve sağ üstteki tarih açılır menüsünden tarih aralığını ayarlayın.

Bu raporun gösterdiği şey, web sitenize trafik getiren tüm kaynakların bir özetidir.

Organik trafiğin toplam trafiğe katkısını görsel olarak görmek için organik trafiğin yanındaki kutuyu işaretleyin ve SATIRLARI YERLEŞTİR’i tıklayın.

Daha fazla ayrıntıya inmek ve trafiğinizin tam olarak nereden geldiğini görmek için soldaki menüden KAYNAK / ORTA’yı seçin.

Ardından “Google / Organik” e tıklayın. Bu, belirtilen dönem için Google Organik Aramadan ne kadar trafik aldığınızı gösterir.

Google Analytics’te Organik Trafik Raporu

Bu rapor SEO için neden önemlidir?

Çeşitli arama motorlarından günlük olarak ne kadar trafik aldığınızı izlemek ve zaman içindeki performansınızı izlemek için kullanabilirsiniz.

Herhangi bir büyük düşüş trafiği fark ederseniz, bu, sıralamanızın bir kısmını kaybettiğiniz anlamına gelir ve nedenleri ve anahtar kelimeleri / sayfaları tam olarak bulmak için daha derin bir araştırma yapabilirsiniz.

En popüler ve en az popüler sayfalarım hangileri?

SEO’nuzu geliştirmenize yardımcı olabilecek başka bir faydalı ölçüm, web sitenizdeki hangi sayfaların en çok ziyaret aldığını bilmektir.

DAVRANIŞ> SİTE İÇERİĞİ> TÜM SAYFALAR’ı seçerek bunu görüntüleyebilirsiniz .

Her sayfanın aldığı sayfa görüntülemelerini görmenin yanı sıra, web sitenizde geçirdikleri zamanı, hemen çıkma oranını ve belirli bir sayfayı görüntüledikten sonra web sitenizden çıkan kullanıcıların yüzdesini de görebilirsiniz.

Tüm Sayfalar ve Açılış Sayfası Raporu

İnsanlar sitemi ziyaret ettiklerinde ilk olarak hangi sayfaları (açılış sayfalarını) görüyor?

Bunu bir adım daha ileri götürmek için AÇILIŞ SAYFALARI’na tıklayabilir ve web sitenize ilk geldiklerinde hangi sayfaları görüntülediklerini görebilir ve bunları en popüler sayfalarla karşılaştırabilirsiniz.

Bu rapor SEO için neden önemlidir?

Bu, kullanıcıların hangi sayfaları daha çok ziyaret etmeyi sevdikleri konusunda size bir ipucu verebilir ve belki bunları kenar çubuğunuza ekleyebilir veya ana sayfanızda ‘yapışkan gönderiler’ olarak yapabilir.

Kullanıcıların en popüler sayfalarınızı ziyaret etmelerini kolaylaştırmak, web sitenizde geçirdikleri zamanı artıracak ve bunun bir dizi başka faydası da olacaktır.

Rapordaki sütunlardan biri hemen çıkma oranını gösterir . Hemen çıkma oranı, web sitenizden ikinci bir sayfayı ziyaret etmeden kaç kişinin ayrıldığını gösteren bir yüzdedir.

Hemen çıkma oranının değeri ne kadar düşükse o kadar iyidir.

Hangi sayfaların yüksek yüzdeye sahip olduğunu belirlemeniz ve hemen çıkma oranını düşürmek ve kullanıcıların ayrılmadan önce web sitenizden daha fazla sayfayı ziyaret etmelerine yardımcı olmak için harekete geçmeniz gerekir.

Web sitemin Çıkış sayfaları hangi sayfalar?

Aynı derecede önemli bir rapor da , siteden ayrılmadan önce ziyaret ettikleri web sitesinin son sayfasını gösteren ÇIKIŞ SAYFALARI raporudur.

Çıkış Sayfaları Raporu
Çıkış Sayfaları Raporu

Bu rapor SEO için neden önemlidir?

Çıkış yüzdesi yüksek olan sayfalar, düzenleri değiştirilerek veya içeriği daha ilginç hale getirilerek revize edilebilir.

Herhangi bir değişiklik yapmadan önce, önceki ve sonraki değerleri takip etmek önemlidir, böylece değişikliklerin web sitenizi iyileştirip iyileştirmediğini tespit edebilirsiniz.

Mobilden ne kadar trafik geliyor?

Günümüzde herkes mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmanın önemi hakkında konuşuyor.

İstatistikler, daha fazla kullanıcının akıllı telefonlarını kullanarak web’de masaüstü bilgisayarlardan çok gezindiğini gösteriyor.

Bu eğilimin web siteniz için de geçerli olup olmadığına dair fikir edinmek için KİTLE> MOBİL> GENEL BAKIŞ altındaki Mobil trafik raporunu görüntüleyebilirsiniz .

Mobil Trafiğe Genel Bakış Raporu

Bu raporda gördüğünüz, trafiğinizin 3 kategoriye ayrılmış olmasıdır: mobil, masaüstü ve tablet.

Bu rapor SEO için neden önemlidir?

Sonuçlara bağlı olarak birkaç işlem yapabilirsiniz.

Örneğin, mobil cihazlardan gelen çok sayıda ziyaretçiniz varsa, mobil sayfalarınızı inceleyebilir ve hızlı yüklendiğinden emin olabilir, Google mobil yönergelerine uyabilir, ancak aynı zamanda ‘harekete geçirici mesaj’ düğmelerinizin de göze çarpan konumlarda olmasını sağlayabilirsiniz.

Bu, birçok web yöneticisinin yaptığı yaygın bir hatadır. Masaüstü kullanıcıları için ‘harekete geçirme çağrılarını’ optimize ediyorlar, ancak web sitesi trafikte büyüdükçe, kullanıcıların çoğu mobilden geliyor ve mobil web siteleri dönüşümler için optimize edilmediğinden dönüşüm oranları düşüyor.

Mobil trafiği idare etmenin en iyi yolu, duyarlı bir web sitesine sahip olmaktır ve bu doğru olsa da, bu, web siteniz yanıt veriyor diye dinlenmeniz gerektiği anlamına gelmez .

Sayıları incelemeli ve duyarlı web sitenizi, mobil cihazlardaki dönüşümlerin masaüstüyle eşit (veya daha fazla) olacağı şekilde değiştirmelisiniz.

Kullanıcılarım nerede bulunuyor?

Ziyaretçilerinize doğru içeriği sağlamanıza yardımcı olabilecek diğer bir rapor, KİTLE> GEO> KONUM altında bulunan konum raporudur .

Coğrafi Konum Raporu

Zaten yeterli miktarda trafik alırsanız, kaç ülkeden ziyaretçi aldığınıza şaşıracaksınız. Bu beni her zaman büyüleyen bir haber çünkü küçük ölçekte de olsa İnternetin gücünü ve dünyanın her yerinden insanları nasıl bağlayabileceğini gösteriyor.

Bu rapor SEO için neden önemlidir?

Ziyaretçilerinizin nereden geldiğini görebilir ve onlara özel içerik sağlamaya çalışabilirsiniz.

Örneğin, Dünya çapında satış yapan bir e-ticaret mağazanız varsa ve çok sayıda ziyaretçinizin İngiltere’den geldiğini fark ederseniz, ürün fiyatlarınızı kendi para birimlerinde (GBP) görüntüleyebilir veya Almanya’dan çok sayıda ziyaret alırsanız, düşünebilirsiniz. İçeriğinizi daha kolay anlayıp etkileşimde bulunabilmeleri için web sitenizin Almanca versiyonuna sahip olmak.

Şu anda web sitemi kaç kişi ve hangi sayfaları görüntülüyor?

Şu anda web sitenizde kaç ziyaret var ve bunlar hangi sayfaları ziyaret ediyor? Cevap GERÇEK ZAMAN raporunda (GERÇEK ZAMAN> GENEL BAKIŞ) bulunabilir.

 

Günde birkaç dakika (farklı zamanlarda) geçirin ve web sitenizde neler olduğunu izleyin. Ziyaretler nereden geliyor, web sitesini bulmak için ne aradılar, hangi sayfaları görüntülüyorlar, ayrılmadan önce ne kadar zaman harcıyorlar vb.

Gerçek Zamanlı Genel Bakış Raporu

Bu gerçek zamanlı görünüme sahip olmak bazen alışılmışın dışında düşünmenize ve web sitenizi iyileştirmenin yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.

Kullanıcılar web sitemin arama kutusuna ne yazıyor?

Web sitenizde bir ARAMA KUTUSU varsa, kullanıcıların arama kutusuna ne yazdığını ve hangi web sayfalarını ziyaret ettiklerini öğrenmek için Google Analytics’i kullanabilirsiniz.

Önce AYARLARI GÖRÜNTÜLE’ye giderek Arama Kutusu İzleme’yi etkinleştirmeniz ve ardından

ARAMA TERİMLERİ raporunu DAVRANIŞ> SİTE ARAMA> ARAMA TERİMLERİ altında görüntüleyebilirsiniz.

Bu rapor SEO için neden önemlidir?

Bir çok sebepten ötürü. Öncelikle, arama kutusunun kullanıcılarınızın gerçekten kullandığı bir şey olup olmadığını öğrenebilir, yoksa kaldırabilirsiniz.

İkinci olarak, kullandıkları gerçek arama terimlerini görebilir ve web sitenizde bu arama terimleri için sayfalara sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Üçüncüsü, ‘arama terimlerini’ kullanabilir ve bu terimleri sayfalarınıza ekleyerek içeriğinizi ‘kullanıcı dostu’ hale getirebilirsiniz. Bu, kullanıcıların doğru sayfayı görüntülediklerini anlamalarına yardımcı olacaktır.

Web sitem bir Google Cezası altında mı ve bu ne zaman oldu?

Google, sıralama algoritmalarında her yıl yüzlerce değişiklik yapıyor ve bir noktada web siteniz olumlu veya olumsuz etkilenebilir.

Bir Google cezası altında olup olmadığınızı ve bunun ne zaman ve neden olduğunu öğrenmek için Google organik trafik raporunu incelemeniz gerekir.

Google analitik panosundan web sitenizi seçin ve ardından KAZANMA> TÜM TRAFİK> Kaynak / Araç’a gidin.

Listeden GOOGLE / ORGANIC’i seçin. Şu anda raporda gördüğünüz şey, Google aramadan aldığınız ziyaretlerin sayısıdır.

Tarih açılır menüsünü kullanın ve uzun bir süre seçin ve trafiğinizde ani değişiklikler olup olmadığına bakın.

Ardından, Google’ın sıralama algoritmalarına yaptığı tüm önemli tarihleri ​​gösteren bu sayfaya gidin ve algoritmanın uygulandığı tarihler ile trafiğinizdeki değişiklikler arasında bir renklenme olup olmadığına bakın.

Bu rapor SEO için neden önemlidir?

Bir cezaya maruz kalırsanız, araştırmanızı yapmanız ve cezaya neyin sebep olduğunu bulmanız ve kurtarma önlemleri almanız gerekir.

İlgili Okuma: Web sitenizin Google tarafından cezalandırılıp cezalandırılmadığını kontrol etme .

Google Analytics’te Hedefler nasıl oluşturulur?

‘Hedefler’, trafiğinizi web sitenizin en önemli bölümlerine nasıl yönlendireceğinizi anlamanıza yardımcı olabileceğinden, Google Analytics’in en kullanışlı işlevlerinden biridir.

Her web sitesinin hedefleri, yani bir amacı olmalıdır. Tipik örnekler:

  • Kullanıcıların belirli bir sayfayı ziyaret etmesini istiyorsunuz
  • Kullanıcıların bülteninize kaydolmasını istiyorsunuz
  • Bir ürün veya hizmet satıyorsunuz
  • Kullanıcıların iletişim bilgilerini bir forma (potansiyel müşteriler) girmesini istiyorsunuz
  • Kullanıcıların sizinle iletişim kurmasını istiyorsunuz
  • Kullanıcıların mobil uygulamanızı indirmesini istiyorsunuz

Yukarıdakileri Analytics’te ‘Hedefler’ olarak oluşturarak şunları yapabileceksiniz:

  • Daha fazla dönüşüm oluşturan trafik kaynaklarını anlayın
  • Kullanıcıların dönüştürmeden önce izledikleri yolu anlayın
  • Kullanıcıların bir işlemi terk etmesine neden olan sayfaları (veya adımları) belirleyerek dönüşüm sürecinin nasıl iyileştirileceğini anlayın (tipik örnek, kullanıcıların alışveriş yapmasını engelleyen kafa karıştırıcı bir alışveriş sepetidir).

Bunlar, web sitesi türüne bağlı olarak, SEO stratejinizle uyumlu daha fazla hedef bulabileceğiniz Hedeflerin yalnızca birkaç örneğidir .

Google Analytics’te hedef nasıl oluşturulur?

Google’ın hedef belirleme konusunda ayrıntılı bir kılavuzu vardır ve bunu dikkatlice okumanız önerilir.

Farklı Hedef türlerini, bunların nasıl çalıştığını ve nasıl yapılandırılacağını anlamanız önemlidir.

 

Aşağıda size en yaygın hedeflerden birinin nasıl oluşturulacağına dair gerçek bir örnek göstereceğim, ‘iletişim formu gönderin’.

İşletme web sitemin hedeflerinden biri, aylık SEO hizmetleri arayan yeni potansiyel müşteriler için potansiyel müşteriler elde etmektir .

Web sitesinde SEO hizmetlerimizi açıklayan bir sayfam ve ilgilenen müşterilerin bizimle iletişime geçmesi için bir iletişim formum var.

Bir müşteri bir iletişim formu gönderdiğinde, bir ‘Teşekkür sayfası’na ulaşır.

Analytics’te ‘Teşekkür ederiz’ sayfasını hedef hedef olarak ayarlayarak, hangi trafik kaynaklarının daha fazla dönüşüm ürettiğini görebilir ve bu verileri zamanımı ve bütçemi işim için neyin daha karlı olduğuna ayırmak için kullanabilirim.

Örneğin, Google aramadan gelen kullanıcılardan daha fazla dönüşüm alırsam, bloglamaya daha fazla zaman ayıracağım, onları Facebook’tan alırsam, FB’ye daha fazla zaman ayıracağım vb.

Yukarıdaki, birçok web sitesi ve çevrimiçi işletme için geçerli olan tipik bir senaryodur.

Analytics’te oturumunuz açıkken YÖNETİCİ sekmesini tıklayın ve GÖRÜNTÜLE altında HEDEFLER’i tıklayın.

Analytics’te Yeni Hedefler Oluşturun

YENİ HEDEF’i tıklayın, hedefiniz için bir ad yazın, HEDEF’i seçin ve DEVAM’ı tıklayın.

Hedefte ŞUNA EŞİTTİR’i seçin ve ‘Teşekkürler’ sayfanızın URL’sini yazın (alan adı olmadan – aşağıdaki örnekte olduğu gibi) ve KAYDET’i tıklayın.

Analytics raporlarınıza geri döndüğünüzde, yeni bir açılır menü ve hedef tamamlama değerlerinizi gösteren fazladan bir sütun olduğunu fark edeceksiniz.

Artık trafik kaynağına göre hedef tamamlama sayısını, gelecekteki adımlarınız için değerli bilgileri ve web sitenizin veya işletmenizin büyümesi için değerli bilgileri görebildiğinize dikkat edin.

Sonuç

Google analizi, her SEO Uzmanı için sahip olunması gereken bir araçtır . Bir blogunuz, kurumsal web siteniz veya çevrimiçi mağazanız olsun, Google analitiği size web siteniz hakkında başka türlü bilemeyeceğiniz birçok şey söyleyebilir.

Analytics ücretsiz bir üründür ve web sitenize kurulumu çok kolaydır. Yükledikten sonra, veri toplamak için birkaç gün bekleyin ve ardından farklı raporları deneyerek web siteniz hakkında daha fazla bilgi edinmeye başlayın.

Analytics ve dijital pazarlamaya yeni başlıyorsanız ve tüm seçenekleri kafa karıştırıcı buluyorsanız, endişelenmeyin, temel bilgileri öğrendikten sonra işler çok daha kolay hale gelecektir.

Yukarıda açıklanan raporlara alışın ve ardından yavaş yavaş daha fazla rapor ve seçeneği keşfetmeye çalışın.

Raporlardaki verileri daha verimli kullanabilmek için hedeflerinizi oluşturmayı unutmayın, her zaman nihai hedefinizin web sitenizin trafiğini artırmak, dönüşümleri artırmak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek olduğunu unutmayın.

About Levent YURTSEVEN

Dijital Pazarlama Uzmanı Aynı zamanda Yurtseven Teknoloji Dijital pazarlama ve İnternet Reklam Ajansı kurucusudur.

Check Also

Yeni çağın ihtiyaçlarına uygun iş fikirleri

 Yeni meslek gruplarına ihtiyacımız var. Size, geleceğin mesleklerinden bazılarını sunuyorum. Online Kişisel Antrenör: “Evden çıkmadan fit …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir