fbpx

Web sitesi trafiği nasıl artırılır

Google’da yüksek oranda görünür olan bir web sitesinin, ilgili sorgular için arama sonuçlarında görünme şansı daha yüksektir.

Bu bir gecede elde edilebilecek bir şey değil. Çevrimiçi olarak kullanılabilen trilyonlarca web sayfası vardır ve sizinkini kalabalığın arasından öne çıkarmak için çok çalışmak gerekir.

Öte yandan arama motorlarında her gün milyarlarca arama yapılıyor ve %20’si daha önce hiç aranmamış yeni aramalar.

Bu, her tür web sitesi için (yeni ve yerleşik) yeni fırsatlar açar ve doğru planla trafikten payınızı alabilirsiniz.

Bu yayında, web sitelerinizin Google’da ve diğer arama motorlarında görünürlüğünü artırmak için izlemeniz gereken en önemli 10 adımı öğreneceksiniz.

  1. Google Arama Konsolu ve Bing Web Yöneticisi Araçları’na kaydolun
  2. Bir site haritasını optimize edin ve arama motorlarına gönderin
  3. Tarama Hatalarını Kontrol Edin
  4. Web sitenizin mobil uyumlu ve hızlı olduğundan emin olun
  5. Düzenli olarak alakalı ve ilgi çekici içerik yayınlayın
  6. Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Hedefleyin
  7. Başlığınızı ve meta açıklamalarınızı optimize edin
  8. İçeriğinizi Zengin Snippet’ler için optimize edin
  9. Markanızı internette tanıtın
  10. Web Sitenizin SEO Denetimini Gerçekleştirin

1. Google Arama Konsolu ve Bing Web Yöneticisi Araçları’na kaydolun

Web sitenizi Google, Bing ve diğer arama motorlarında görünür kılmak için öncelikle onlara var olduğunuzu söylemeniz gerekir. Bunu yapmanın yollarından biri web yöneticisi araçlarıdır.

Tüm büyük arama motorları, web yöneticileri için kullanılabilecek ücretsiz araçlara sahiptir:

  • Arama motorlarının web siteniz hakkında neler bildiğini öğrenin.
  • Tarama ve dizine ekleme aşamasında hataları kontrol edin (bununla ilgili daha fazla bilgi aşağıdadır)
  • Web sitenizin arama motoru sonuçlarında hangi anahtar kelimelerle çıktığını öğrenin
  • Bir xml site haritası gönderin (bununla ilgili daha fazlası aşağıda)
  • Güvenlikle ilgili sorunlardan (yani kötü amaçlı yazılımlar, saldırıya uğramış siteler) haberdar olun

Google Arama Konsolu 

Google Arama Konsolu

Google Arama Konsolu, Google’ın sunduğu araçlar ve raporlar paketidir. Google arama konsolunu kullanmaya başlamak için aşağıdaki üç adımı izleyin:

1. Adım: Sitenizi Google Arama Konsoluna ekleyin

2. Adım: Tercih ettiğiniz etki alanını ayarlayın

3. Adım: Tarama hatalarını bulun ve düzeltin

Bing Web Yöneticisi Araçları

Bing, Bing Web Yöneticisi araçları olarak bilinen bir dizi benzer araca sahiptir. Bing’i kullanmaya başlamak için bu kılavuzdaki adımları izleyin: Bing Web Yöneticisi araçları nasıl kullanılır ?

2. Bir site haritasını optimize edin ve arama motorlarına gönderin

Web sitenizi çeşitli web yöneticisi araçlarıyla doğruladıktan sonraki adım, bir site haritası oluşturmak ve göndermektir.

Site haritası, sitenizin kök klasöründe bulunan ve arama motorlarının bilmesi gereken tüm sayfaları/klasörleri listeleyen bir dosyadır. Arama sonuçlarında bulunmasını istediğiniz tüm sayfaların bir listesidir.

Bir site haritası , sayfanın kalıcı bağlantı URL’sinin yanı sıra, son değiştirilme tarihini ve bir sayfada bulunan diğer öğeleri görüntüler gibi listeler.

Bir site haritası şöyle görünür:

XML Site Haritası Örneği

1. Adım: Site Haritanızı oluşturun

En yaygın site haritası biçimi XML’dir ve platformunuza bağlı olarak site haritası oluşturmayı otomatikleştirmek için kullanabileceğiniz çeşitli araçlar vardır .

WordPress kullanıyorsanız, Yoast SEO’yu (ücretsiz) kullanabilirsiniz.

2. Adım: XML Site Haritanızı optimize edin – web sitenizin tüm önemli sayfalarını dahil etmek için hepsini değil.

3. Adım: Site haritanızı Google’a ve diğer arama motorlarına gönderin . Site haritanızı yalnızca bir kez göndermeniz yeterlidir ve Google, değişiklikler için web sitenizi izleyecektir.

3. Tarama Hatalarını Kontrol Edin ve Düzeltin

Endeks Kapsamı Raporu

Bir web sitesinin Google’da görünür olması için tarama ve dizine ekleme hatalarından arındırılmış olması gerekir.

Hangi web sitelerinin sonuçların en üst sıralarında gösterileceğine karar vermeden önce arama motorlarının attığı ilk adım, tarama ve indeksleme aşamasıdır.

Önerilen Okuma: Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Bu aşamada sorunlar olursa, web sitesinin aramadaki görünürlüğü azalır.

Bundan kaçınmak için:

  • Google arama konsoluna giriş yapın
  • KAPSAM raporunu bulun (Dizin Altında)
  • Tarama hatalarını bulun ve düzeltin – Bu kılavuzu kullanabilirsiniz: Tarama hataları nasıl düzeltilir , incelemeniz gereken tüm raporları ve adımları içerir.

4. Web sitenizin mobil uyumlu ve hızlı olduğundan emin olun

Gidip Google Analytics raporlarınızı ve özellikle CİHAZLAR raporunu kontrol edin. Mobil cihazlardan masaüstünden daha fazla kullanıcı ve sayfa görüntüleme göreceğinizden çok daha fazlası .

Bunun nedeni, kullanıcıların artık Google’da arama yapmak için mobil cihazlarını kullanmasıdır ve bu, web yöneticileri için iki anlama gelir:

st – Bunu bir mobil optimize edilmiş web sitesi olması gerekir. Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak artık yeterli değil.

İçeriğinizin yatay kaydırma çubukları olmadan mobilde gösterilmesi, bir web sitesini mobil optimize hale getirmez.

Tüm önemli içeriğin ekranın üst kısmında gösterildiğinden ve kullanıcı deneyiminin rahatsız edici açılır pencereler veya hoş geldiniz afişleri tarafından rahatsız edilmediğinden emin olmanız gerekir .

nd – özellikle mobil hızlı mümkün olduğunca yüke Web siteniz ihtiyaçları,. Hız, bilinen bir SEO sıralama faktörü ve bilinen bir kullanılabilirlik faktörüdür. Yavaş web siteleri, mobil sonuçlarda daha alt sıralarda yer alır ve daha hızlı web sitelerinden daha az dönüşüm sağlar.

Hızlı bir web sitesi olarak kabul edilen nedir? Google’a göre, bir mobil web sitesi 3 saniyeden daha kısa sürede yüklenmelidir.

Tecrübelerime göre, bu sayıya ulaşmanın tek yolu, SEO dostu bir web tasarımı ilkelerini benimsemek ve önce mobil, sonra masaüstü için geliştirmek.

Mobil Tasarım Yönergeleri

Bu, yüklenmesi zaman alan görsel öğeleri (yani büyük resimler veya videolar) veya mobil için uygun olmayan öğeleri kaldırmanız gerektiği anlamına gelir, örneğin: açılır pencereler, yanıt vermeyen tablolar ve metin içeren resimler.

Ayrıca hızlı bir VPS sunucunuz olması, PHP ve WordPress’in en son sürümünü kullanmanız, bir CDN ve iyi bir önbellek eklentisi kullanmanız gerekir.

Not: Web siteniz yanıt vermiyorsa, Google’ın mobil ilk dizine ekleme gereksinimlerini karşıladığından emin olmanız gerekir. Tüm detayları buradan okuyabilirsiniz .

5. Düzenli olarak alakalı ve ilgi çekici içerik yayınlayın

Şimdiye kadar, yukarıdaki yönergelerin tümü teknik SEO ile ilgiliydi ancak web sitenizin Google’daki görünürlüğünü artırmak için bundan daha fazlasına ihtiyacınız var.

Şu içeriğe sahip olmanız gerekir:

Benzersiz ve ilgi çekici – yinelenen veya web’de halihazırda yayınlananlara benzer olmayan içerik ve kullanıcının amacını karşılayan içerik.

SEO Dostu – belirli arama terimlerini ve anahtar kelimeleri hedefleyen içerik ve arama motorları okuyabilir ve anlayabilir.

Kapsamlı ve iyi yazılmış – Yüksek kaliteli içerik kapsamlıdır (araştırmalar, Google’ın ilk sayfasındaki bir yayının ortalama uzunluğunun 1800 kelime olduğunu göstermektedir)

Güncel İçerik – arama motorları dahil hiç kimse eski veya artık alakalı olmayan içeriği okumak istemez.

Neden düzenli olarak içerik yayınlamanız gerekiyor?

İyi güncel içeriğe sahip bir web sitesine sahip olmanın yanı sıra, web sitenizi düzenli olarak YENİ içerikle güncellemeniz gerekir.

‘Güncelleme’, belirli anahtar kelimeleri hedefleyen yeni içerik yayınlamak anlamına gelir.

Nedenleri çok ama en önemlileri:

Yeni bir sayfa yayınladığınızda ve ilk 3-4 ayda herhangi bir sıralama almadığında, herhangi bir anahtar kelime için sıralanmama ihtimali vardır.

Google tarayıcısı web sitenizi ziyaret edecek ve değişiklikleri kontrol edecek, ancak yayınlanan içeriğiniz için bağlantılar almaya başlamazsanız, web’de ‘kaybolacaktır’.

Google botu düzenli olarak hedeflenen yeni içerik yayınlayarak web sitenizi daha sık ziyaret edecek, yeni içeriği tarayacak ve bu, hedeflediğiniz anahtar kelimeler için sıralama şansınızı artıracaktır.

Önerilen Okuma: Web sitenizi ne sıklıkla güncellemelisiniz.

6. Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyin

Blog gönderilerinizle hedeflenecek anahtar kelimeleri seçerken akıllı olun. Her zaman yüksek rekabete sahip anahtar kelimelerin peşinden gitmeyin, sıralamada yer alamama veya trafik elde edememe ihtimaliniz yüksek.

Bunun yerine , hedeflemesi daha kolay olan uzun kuyruklu anahtar kelimelerin peşinden gidin . Daha az arama hacmine sahipler, aynı zamanda daha az rekabete sahipler ve bu, bu terimler için daha yüksek sıralarda yer alma olasılığını artırıyor.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, aramaların %75’ini oluşturuyor ve kesinlikle göz ardı edilemeyecek bir yüzde.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler – Arama Eğrisi

7. Başlığınızı ve meta açıklamalarınızı optimize edin

Yayınla düğmesine basmadan önce sayfanızın sayfa içi SEO için optimize edildiğinden emin olun .

Bu, hedef anahtar kelimenizi veya semantikle ilgili anahtar kelimelerinizi aşağıdaki yerlere eklemeniz gerektiği anlamına gelir:

  • Sayfa başlığı
  • Sayfa başlıkları
  • Meta Açıklaması
  • Sayfa içeriği
Google Arama Sonuçları Snippet’i

Aşırıya kaçmayın, anahtar kelime doldurma ve aşırı optimizasyon asla iyi değildir, ancak içeriğinizi kullanıcının aradığı şeyle alakalı hale getirmeye çalışın.

8. İçeriğinizi Zengin Snippet’ler için optimize edin

Zengin snippet’ler , SEO’daki yeni trend. Google, hem mobil hem de masaüstü sonuçlarında zengin snippet’leri tanıttı ve öne çıkan snippet veya zengin sonuç alan, daha yüksek Tıklama Oranlarının ve daha fazla trafiğin keyfiniçıkaran web sitelerini tanıttı.

Arama Sonuçlarında Google Zengin Snippet Örneği

İçeriğinizi zengin sonuçlar için optimize etmek için yapmanız gerekenler:

  • Zaten Google’ın ilk sayfasında bir sıralamanız var ve bu nedenle bağlantı kurmanız üzerinde çalışmanız gerekiyor.
  • Şema işaretlemesini kullanın ve web sitenize geçerli yapılandırılmış veriler ekleyin

Şema biçimlendirme , içeriğinizi arama motorlarına anlayabilecekleri bir dilde açıklamanın bir yoludur. Bu, sayfalarınıza yapılandırılmış veri komut dosyaları eklenerek yapılır.

Sayfayı tararken, arama motorları komut dosyasını okur ve içeriğinizin bağlamını daha iyi anlar .

Mevcut tüm zengin özellikler için Google arama galerisine göz atın ve web siteniz ve içeriğinizle alakalı her şeyi uygulamaya çalışın.

9. Markanızı İnternette Tanıtın

Web sitenizin arama sonuçlarında görünürlüğünü artırmanın yollarından biri de diğer siteler ve kişiler tarafından fark edilmektir.

Bir web sitesi sitenize bağlantı verdiğinde, bu arama motorları tarafından bir ‘güven oyu’ olarak değerlendirilir ve amaçları, sonuçlarında yüksek oranda güvenilir siteleri göstermektir.

Gelen bağlantıların yanı sıra, çevrimiçi forumlarda ve sosyal medya ağlarında markanız hakkında konuşan kişiler de dikkate alınan bir diğer faktördür.

Sosyal medya sayfalarından (ve çoğu forumdan) gelen bağlantılar, sıralamalarınızı doğrudan etkilemese de (çünkü bunlar nofollowdur ), dolaylı bir etkiye sahiptir.

Google, insanların arama sonuçlarında görmek istedikleri şeyin bu olduğunu doğrulamak için yeterli veriye sahipse, bu sinyalleri alabilir ve bir web sitesinin sıralamasını iyileştirebilir.

Örneğin, bir gönderi yayınlarsanız ve sosyal medyada viral hale gelirseniz, arama motorları bunun kullanıcıların beğendiği bir içerik parçası olduğunu bildiği için sıralaması çok daha hızlı iyileşir.

10. Web Sitenizin SEO Denetimini Gerçekleştirin

Son olarak, web sitenizin arama motorlarında görünürlüğünü artırmanın başka bir yolu da SEO Denetimi yapmaktır.

Yukarıda anlattıklarım, web sitenizin arama için tamamen optimize edildiğinden emin olmak için yapmanız gereken kontrollerden sadece birkaçı.

Kapsamlı bir SEO Denetimi , site yapınızdan başlayarak sitenizin iyileştirilmesi gereken alanlarını, hedef anahtar kelimeleri, UX faktörlerini, içerik SEO’sunu, geri bağlantı profilini ve daha fazlasını belirlemenize yardımcı olacaktır.

Bu kılavuzu izleyin: Tüm adımlar için kendi SEO Denetiminizi nasıl gerçekleştirirsiniz .

Temel Öğrenimler

Web sitenizi Google’da görünür kılmak için dört temel alana odaklanmanız gerekir:

Öncelikle web sitenizi tarama ve indeksleme aşaması için optimize etmek ve arama motorlarının içeriğinize sorunsuz bir şekilde erişmesini sağlamak.

İkincisi, sitenizi mobil cihazlarda kontrol etmek ve bunun yalnızca mobil uyumlu olduğundan değil, mobil için optimize edildiğinden ve mümkün olduğunca hızlı yüklendiğinden emin olmak.

Üçüncüsü, insanların aradığı şeyle alakalı içerik yayınlamak.

Dördüncüsü, diğer web sitelerinden marka sözleri ve bağlantılar almak.

Yukarıdaki alanlarda tutarlı bir şekilde çalışırsanız, kademeli olarak sıralamanız iyileşecek ve arama motorlarından gelen organik trafik istikrarlı bir şekilde artacaktır.

About Levent YURTSEVEN

Dijital Pazarlama Uzmanı Aynı zamanda Yurtseven Teknoloji Dijital pazarlama ve İnternet Reklam Ajansı kurucusudur.

Check Also

Yeni çağın ihtiyaçlarına uygun iş fikirleri

 Yeni meslek gruplarına ihtiyacımız var. Size, geleceğin mesleklerinden bazılarını sunuyorum. Online Kişisel Antrenör: “Evden çıkmadan fit …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir