fbpx

En İyi Şekilde Facebook’ta Nasıl Reklam Verilir?

Marka bilinirliğini artırmanın ve hizmet tabanlı işiniz için müşteri edinmenin en iyi yollarından biri Facebook reklamlarıdır.

İyi tasarlanmış bir Facebook kampanyasıyla markanızı doğru hedef kitleye konumlandırabilir ve işletmeniz için potansiyel müşteriler oluşturabilirsiniz.

Bu gönderide, Facebook kampanyalarınızın performansını artırmak için kullanabileceğiniz 7 etkili Facebook reklam ipucunu öğreneceksiniz.

Profesyonel Hizmet Sağlayıcılar için Facebook Reklamları İpuçları

  1. Facebook İşletme Sayfanızı Optimize Edin
  2. Hedef Pazarınızı İyileştirin
  3. Özel Hedef Kitleler Oluşturun
  4. Facebook Reklam Hedeflerinizi Tanımlayın
  5. Facebook Dönüşüm İzlemeyi Kur
  6. Temaya Dayalı Reklamlar Geliştirin
  7. Facebook Kampanyalarınızı Ölçeklendirin

1. Facebook İşletme Sayfanızı Optimize Edin

Levent YURTSEVEN  Facebook İşletme Sayfası

Facebook ücretli bir kampanya başlatmadan önceki ilk adım, Facebook İşletme Sayfanızı optimize etmektir. İşletmeniz için henüz bir sayfanız yoksa, busines.facebook.com adresine gidin ve yeni bir hesap için kaydolun. Ücretsizdir ve tamamlanması yalnızca birkaç dakika sürer.

Bir sonraki adım, işletme sayfanızdaki bilgilerin markanızı ve hizmetlerinizi doğru bir şekilde temsil ettiğinden emin olmaktır.

Bu önemlidir, çünkü reklamlarınızı gören ve markanızdan haberdar olmayan kullanıcılar, sizinle ilgili daha fazla bilgi edinmek için önce Facebook sayfanızı kontrol edeceklerdir.

 Levent YURTSEVEN Facebook işletme sayfasını örnek olarak kullanarak, optimize edilecek unsurlar şunlardır:

Hakkında Bölümü – Kullanıcılara kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı birkaç cümleyle açıklayın.

Başlık Resmi – Kullanıcılara sayfanızın ne hakkında olduğunu göstermek için profil resmini kullanın. Daha iyi marka bilinci oluşturmak için tüm sosyal medya kanallarınızda aynı renkleri ve arka planı kullanın.

Sosyal Medya Rehberi – İş amaçlı olarak, marka imajınızı korumak için marka adınıza mümkün olduğunca yakın bir sosyal medya kullanıcısına sahip olmak önemlidir.

Ayrıca, hedef kitlenizin, bekledikleri ile uyumlu olması durumunda adınızı kullanarak işletme sayfanızı araması ve bulması da daha kolaydır.

İletişim Bilgileri – İletişim bilgilerinizin güncel olduğundan ve işletmenizin Facebook ile doğrulandığından emin olun . Doğrulama süreci basit ama kullanıcılar arasında güven oluşturmak için çok önemlidir.

Harekete Geçirici Mesaj – Kullanıcıları en önemli açılış sayfanıza yönlendirmek için ilgili bir harekete geçirici mesaj ekleyin. Facebook, kapak fotoğrafınızda farklı CTA kullanmanıza olanak tanır, tekliflerinizi daha iyi temsil edeni seçin.

Facebook CTA Düğmeleri

Sayfa içeriğinizi güncel tutun – Bu, birçok işletme sahibinin ihmal ettiği takip etmek için kolay bir ipucu.

İşletme sayfanızı haftada birkaç yeni gönderiyle güncellediğinizden emin olun. Sayfanızın ıssız bir ada gibi görünmesini istemezsiniz.

2. Hedef Pazarınızı İyileştirin

Sizin için bir sonraki ipucu son derece önemlidir. Başarılı Facebook kampanyaları yürütme şansınızı artırmak için hedef pazarınızı tanımlamnız gerekir .

Facebook’un milyarlarca kullanıcısı var ve tekliflerinizle ilgilenebilecek doğru kitleyi bulmanız gerekiyor.

Seth Godin’in bir zamanlar dediği gibi, “Herkes sizin müşteriniz değildir. Herkese pazarlama yaptığınızda, aslında hiç kimseye pazarlamamış olursunuz.”

Hedef pazarınızı tanımlamak için şu ipuçlarını takip edebilirsiniz:

Mevcut müşterilerinizin profilini analiz edin – Mevcut müşteri tabanınıza bakın ve tüm kalıpları ve ortak özellikleri belirlemeye çalışın.

Yaşları, konumları, cinsiyetleri, sektörleri, iş rolleri, tahmini gelirleri ve yaşam tarzları gibi şeyler, müşteri kişiliğinizi oluştururken kullanabileceğiniz özelliklerdir.

Web sitenizin ziyaretçilerinin profilini analiz edin – Diğer bir değerli bilgi kaynağı, web siteniz ve sosyal medya analizlerinizdir.

Kullanıcılarınızın demografik profilini öğrenmek için Google Analytics ve Facebook Insights’ı kullanın.

İdeal müşterinizin profilini çizin – Kendinize şu soruları sorun:

  • Hizmetinizden en çok kimler yararlanabilir?
  • Hizmetleriniz hangi sorunları çözüyor?
  • Potansiyel müşterilerinizin satın alma kararı vermeden önce attığı adımlar nelerdir?

Yukarıdaki yanıtları müşterilerinizin ve web sitesi ziyaretçilerinizin analizinden elde edilen bilgilerle birleştirmek, ideal müşterinizin profilini doğru bir şekilde tanımlamanıza yardımcı olacaktır.

Daha sonra, bir sonraki ipucunda açıklandığı gibi, Facebook’ta özel hedef kitlelerinizi oluşturmak için bu verileri kullanabilirsiniz.

3. Özel Hedef Kitleler Oluşturun

Özel hedef kitleler, Facebook kullanıcılarını gruplara ayırmanıza ve onları farklı kampanyalar ve reklamlarla hedeflemenize olanak tanıyan bir Facebook özelliğidir.

Hedef pazar analizinizin sonuçlarını alabilir ve farklı Facebook kitleleri oluşturabilirsiniz.

Örneğin, markanızdan henüz haberdar olmayan kişileri hedeflemek için bir hedef kitle oluşturabilirsiniz. Bu kitle, ideal müşterinizle aynı özellikleri paylaşan kullanıcıları içerecektir.

Ardından, web sitenizi ziyaret eden ancak dönüşüm sağlamayan kişiler için başka bir hedef kitle ve en değerli müşterilerinizi dahil etmek için başka bir hedef kitle oluşturabilirsiniz.

Kullanıcılarınızı hedef kitlelere ayırarak, Facebook’un yapay zeka algoritmalarından da faydalanabilir ve sistemlerinin mevcut müşterileriniz için ‘benzer’ yeni hedef kitleler bulmasını sağlayabilirsiniz.

Bunun çalışma şekli basittir. Facebook, tanımladığınız hedef kitlelerdeki kişilerin ortak özelliklerini belirleyecektir (örneğin, demografik özellikler veya ilgi alanları). Ardından, onlara benzeyen (veya “benzeyen”) insanlardan oluşan bir hedef kitle yaratacaktır.

Bu kitlelerin her biri için onlara farklı reklamlar gösterebilirsiniz. Örneğin, web sitenizi daha önce ziyaret etmiş ancak açılış sayfalarınızı tekrar ziyaret etmek üzere dönüşüm gerçekleştirmemiş kişileri cezbetmek için yeniden hedefleme reklamlarını kullanabilirsiniz. Veya mevcut müşterilerinizi hedefleyen yukarı satışla ilgili reklamlar oluşturabilirsiniz.

4. Facebook Reklam Hedeflerinizi Tanımlayın

Bir sonraki adım, pazarlama hedeflerinizi tanımlamaktır. Başka bir deyişle, Facebook Reklamları ile hangi iş hedeflerine ulaşmak istiyorsunuz ve hangi KPI’ları izleyeceksiniz.

Tutarlı bir plan olmadan kampanyalar yürütmeye başlarsanız, başarıya ulaşmanız pek olası değildir.

Reklam harcamanızdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamak için, pazarlama hedeflerinizi tanımlamanız ve sonuçları değerlendirmek için ilerlemeyi nasıl ölçeceğinizi belirlemeniz gerekir.

Hizmete dayalı iş için birkaç hedef ve KPI örneği şunları içerir:

Marka bilinirliği

İş hedefi: Markanızı daha fazla kişiye tanıtın.

İzlenecek KPI’lar: Kampanya Erişimi, markadan bahsetme, reklam gösterimleri, reklam paylaşımları, beğeniler

Kurşun Üretimi

İşletme hedefi: Facebook reklamlarınızla nitelikli potansiyel müşteriler edinin

İzlenecek KPI’lar: E-posta abonelikleri, iletişim formu doldurma, telefon görüşmeleri

Muşteri kazanımı

İş hedefi: Yeni müşteriler edinin

İzlenecek KPI’lar: Kampanya türüne göre satışlar, dönüşüm oranı, dönüşüm başına maliyet

Yukarıdaki metriklerin tümü, Facebook’taki Reklam performansı raporunuzu özelleştirerek ayrıntılı olarak ölçülebilir.

Facebook Reklam Performansı Metrikleri
Bu sürece aşina değilseniz, en iyi yaklaşım iyi bir Facebook reklamları kursu izlemek ve kampanyalarınızı optimize etmek için bu güçlü özellikten nasıl yararlanacağınızı öğrenmektir.

5. Facebook Dönüşüm İzlemeyi Ayarlayın

Küçük işletme sahipleri tarafından yapılan yaygın bir hata, dönüşüm izlemeyi etkinleştirmemektir.

Dönüşüm izleme, web sitenizi Facebook’a bağlamanıza olanak tanıyan bir Facebook özelliğidir. Dönüşüm izleme etkinleştirildiğinde, Facebook, Facebook’ta gördükleri bir reklam nedeniyle web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları belirleyebilir.

Dönüşüm izleme olmadan, kampanyalarınızın performansını değerlendirmek veya dönüşüm oranınızı optimize etmek imkansızdır . Bu, karlı kampanyalar yürütme şansınızı önemli ölçüde azaltır.

Dönüşüm izlemeyi etkinleştirmek teknik bir iştir ve bir geliştiricinin yardımına ihtiyacınız olabilir, ancak herhangi bir Facebook kampanyası başlatmadan önce tamamlamanız gereken önemli bir işlemdir .

Dönüşüm izleme hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz .

6. Temaya Dayalı Reklamlar Oluşturun

Facebook Reklamları yayınlarken zorlu yönlerden biri, hangi mesajlaşmanın daha iyi performans gösterdiğini bulmaktır.

Bunu başarmanın harika bir yolu, tema tabanlı reklamlar oluşturmaktır.

Tema tabanlı reklamlar, aynı veya çok benzer mesajlara dayalı farklı reklam türleridir (resimler/videolar). Tek seferde tek bir temaya dayalı reklamlar oluşturarak, hedef kitleniz için hangi medya kombinasyonunun en iyi sonucu verdiğini bulmak daha kolaydır.

Birkaç temayı belirli bir süre boyunca test ettiğinizde, daha iyi performans gösterenleri tutabilir ve düşük performanslı temalardan kurtulabilirsiniz.

En iyi sonuçları elde etmek için özel hedef kitlelerinizin her biri için hedefli reklamlar oluşturmanız gerektiğini unutmayın.

Bu, markanızın sesini ve tonunu korurken, marka bilinirliği reklamlarında yeniden hedefleme reklamlarınıza kıyasla farklı mesajlara sahip olacağınız anlamına gelir.

Kullanıcılarınıza ne tür reklamların gösterileceğini bulmak çok fazla test gerektirebilir, ancak etkili reklamlar daha düşük maliyetle daha iyi sonuçlar üreteceğinden bu çok önemlidir.

7. Facebook Kampanyalarınızı Ölçeklendirin

Her türlü hizmete dayalı işletme için önemli bir ölçüt, müşteri edinme maliyetidir.

Başka bir deyişle, yeni bir müşteri edinmek için ne kadar ödemeniz gerekiyor? Bu sayıyı bilmek, Facebook kampanyalarınızı büyütmenize ve bütçenizin daha fazlasını güvenle harcamanıza olanak tanır.

Bunun nasıl çalıştığını anlamanız için size bir örnek vereyim. Birkaç ay boyunca Facebook kampanyaları yürüttükten sonra, Facebook’tan nitelikli bir potansiyel müşteri edinmenin size ortalama 100 ABD dolarına mal olduğunu fark ettiğinizi varsayalım.

Bu sayı kabul edilebilir seviyelerinizdeyse, kampanyalarınızı büyütmek için Facebook’un maliyet sınırı özelliğini kullanabilirsiniz. Bir maliyet üst sınırı belirleyerek, maliyetinizin tercih ettiğiniz seviyelerin üzerine çıkacağından endişe etmeden bütçenizi en üst düzeye çıkarabilirsiniz.

Kampanyalarınız İçin Maliyet Üst Sınırı Nasıl Belirlenir?

Facebook, maliyet üst sınırınız dahilinde veya altında size dönüşümler sağlamaya çalışacaktır.

Maliyet üst sınırı hakkında bilinmesi gereken birkaç ipucu:

Dönüşüm izlemeyi etkinleştirmeniz ve dönüşümler için tanımlanmış bir değere sahip olmanız gerekir. Bu değer, Facebook’tan yeni bir müşteri adayı aldığınızda işletmeniz için parasal faydadır.

Bir maliyet üst sınırını başarılı bir şekilde uygulamak için kampanyalarınızda yeterli sayıda dönüşüm elde edilmesi gerekir. Başka bir deyişle, bu özelliğin yeni kampanyalarda etkinleştirilmesi önerilmez.

Kampanyalarınızı maliyet sınırı olmadan yayınlayın ve bir dönüşümün maliyetine ilişkin yeterli veriye sahip olduğunuzda bunu etkinleştirebilirsiniz.

Facebook, hangi maliyet üst sınırı değerinin kullanılacağı konusunda bir öneride bulunacaktır. Bu sayı kabul edilebilir seviyelerinizin üzerindeyse, bu özelliği etkinleştirmeyin ve bunun yerine mevcut diğer teklif stratejilerinden birini kullanın (En yüksek değer veya daha düşük maliyet veya teklif üst sınırı).

Çözüm

Facebook’ta pazarlama, hizmet tabanlı işletmeler için çok önemlidir. Doğru strateji ile farklı kampanya ve reklam türleri ile doğru kitleyi bulabilir ve hedefleyebilirsiniz.

İlk adım, Facebook’ta işletme varlığınızı oluşturmak ve işletme sayfanızı optimize etmektir. Bir sonraki adım, hedef kitlenizi ve Facebook Reklamları ile ne elde etmek istediğinizi tanımlamaktır.

Bunu hazır hale getirdikten sonra, dönüşüm izlemeyi etkinleştirmek ve özel kitleler oluşturmak gibi bazı teknik görevleri gerçekleştirebilirsiniz.

Ardından, hedef kitleniz için en iyi olanı bulmak için farklı türdeki reklamları test etmeye başlayabilir ve Facebook kampanyalarınızı kademeli olarak büyütebilirsiniz.

Sonuç olarak, Facebook, profesyonel hizmet sağlayıcılar için harika bir dijital kanal ve markanızı ve tekliflerinizi sunmak için yeni kitlelere ulaşma aracıdır.

About Levent YURTSEVEN

Dijital Pazarlama Uzmanı Aynı zamanda Yurtseven Teknoloji Dijital pazarlama ve İnternet Reklam Ajansı kurucusudur.

Check Also

Dünyadaki en değerli şey verilerdir.

Dünyadaki en değerli şeyin veriler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Günümüzde, bilgi ve veri büyük bir …

One comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir