fbpx

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Bir web sayfasının kalitesini gösteren ölçümlerden biri, hemen çıkma oranıdır. Çeşitli Google Analytics raporlarında gösterilen bir yüzdedir ve web yöneticileri tarafından bir sayfanın içeriğinin kullanıcının amacını karşılayıp karşılamadığını analiz etmek için kullanılabilir.

Genel bir kural olarak, bir sayfanın hemen çıkma oranı ne kadar düşükse o kadar iyidir.

Bu kılavuzda şunları öğreneceksiniz:

  • Hemen çıkma oranı nedir
  • Hemen çıkma oranı VS çıkış oranı
  • Hemen çıkma oranı ile SEO arasındaki ilişki nedir
  • Google Analytics’te hemen çıkma oranı nasıl görüntülenir?
  • Hemen çıkma oranınızı nasıl düşürürsünüz?

Hemen çıkma oranı nedir?

Hemen çıkma oranı, kaç kullanıcının bir web sayfasına gelip ardından sayfada herhangi bir etkileşim olmaksızın web sitesinden çıktığını gösteren bir yüzdedir. Bu, sayfadaki herhangi bir bağlantıyı tıklamadıkları anlamına gelir ve bu, menü öğelerini ve diğer dahili veya harici bağlantıları içerir.

Google Analytics’te hemen çıkma oranı nasıl hesaplanır?

Web sitenize Google Analytics yüklediğinizde, bir sayfada gerçekleştirilen tüm eylemleri kaydeder. Bir sayfa ilk kez yüklendiğinde, bu bir oturumu tetikler ve Google Analytics sunucusuna bir istek gönderilir.

Google analiz sunucusu aynı sayfadan ikinci bir istek almadığında, bu, kullanıcının sayfayla hiç etkileşimde bulunmadığı anlamına gelir.

Bu, Analytics tarafından tek sayfalık bir oturum olarak kabul edilir ve bir sayfanın hemen çıkma oranı hesaplanırken dikkate alınır.

 

Hemen Çıkma Oranı Tanımı

Tek sayfalık oturumların bir başka özelliği de ‘sitede geçirilen sürenin’ 0 (sıfır) olmasıdır, çünkü Google Analytics’in bir kullanıcının sayfada ne kadar zaman geçirdiğini hesaplamak için kullanacağı başka bir istek yoktur.

Dolayısıyla, bir sayfada 10 ziyaretiniz varsa ve bunlardan 8’i sayfanıza gelip sayfanızdaki bağlantılardan herhangi birine tıklamadan çıkarsanız, hemen çıkma oranınız% 80 olacaktır.

Hemen çıkma oranı yalnızca açılış sayfaları için hesaplanır

Hemen çıkma oranı, kullanıcılar bir dahili bağlantıyı tıklayarak bir sayfayı ziyaret ettiklerinde değil, harici bir kaynaktan (ör. Google arama) belirli bir sayfaya geldiğinde hesaplanır.

Aşağıdaki örneği düşünün:

Kullanıcı 1: Ziyaretçi Sayfa A daha sonra B Sayfası sonra C Sayfası

Kullanıcı 2: Ziyaretçi Sayfa B sonra Sayfa A daha sonra C Sayfası

3. Kullanıcı: A Sayfasını ziyaret eder ve ardından çıkar

A Sayfasının hemen çıkma oranı% 50’dir çünkü A Sayfasında 2 açılış sayfası ve bir çıkış vardır.

Kullanıcı 2’nin A Sayfasını da ziyaret etmesine rağmen, bu, sayfaya doğrudan bir ziyaret olmadığı için hemen çıkma oranı hesaplamalarında sayılmaz.

Hemen çıkma oranı ve çıkış oranı

Birçok kişi karıştırmayın çıkma oranını ile çıkış oranı ancak aynı değildir.

Çıkış oranı , web sitesinden belirli bir sayfadan çıkan kişilerin yüzdesidir. Başka bir deyişle, web sitenizi o sayfadan kaç kişinin ayrıldığı / o sayfanın aldığı sayfa görüntüleme sayısıdır.

Yukarıdaki aynı örneği kullanırsak, Sayfa A’nın% 33 Çıkış oranı vardır çünkü toplamda 3 oturumu vardır ve bunlardan biri çıkışla sonuçlanır.

Dolayısıyla, hemen çıkma oranı size bir sayfaya gelen ve web sitenizden başka hiçbir şey yapmadan kaç kişinin ayrıldığını gösterir ve çıkış oranı, web sitenizden kaç kişinin o sayfanın görüntülendiğine kıyasla bir sayfadan çıktığını gösterir.

Hemen çıkma oranı ve SEO

SEO endüstrisinde hemen çıkma oranı ile SEO arasındaki ilişki ve hemen çıkma oranının Google tarafından sıralama sürecinde kullanılan bir faktör olup olmadığı konusunda büyük bir kafa karışıklığı var.

Pek çok kişi bunun Google tarafından dikkate alındığını savunurken, Google sıralama algoritmalarında Google analitik ölçümlerini kullanmadıklarını söylüyor.

Gerçek, ikisinin arasında bir yerde.

Hemen çıkma oranı, Google Analytics’te bulunan bir ölçümdür ve evet, Google sıralama algoritması bunu hesaba katmaz çünkü:

a) buna erişimleri yok ve

b) her zaman doğru değildir.

Aşağıda göreceğimiz gibi, yüksek bir hemen çıkma oranı her zaman kötü değildir.

Bir sayfanın hemen çıkma oranı yüksekse, bu 2 şey anlamına gelir (bunlar doğrudan SEO ve sıralamalarla ilgilidir).

İlk

Sayfanın kullanıcı amacını karşılamadığını. Bu, o sayfayı görüntüleyen ziyaretçilerin müşteri olma veya tekrar kullanıcı olma olasılığının düşük olduğu anlamına gelir. Aradıklarını bulamadıkları için sayfayı paylaşmamış veya yorum eklememişlerdir.

İkinci

Ziyaretçi Google aramadan geldiyse, sayfanızı ziyaret ettiyse ve ardından arama sonuçlarına geri döndüyse, bu Google’ın bildiği bir şeydir.

SEO Dünyasında bu, pogo-sticking olarak bilinir ve bu, Google’a sayfanızın kullanıcının amacını karşılamadığına dair bir sinyaldir.

Google, kullanıcılarını mutlu etmek istiyor, bu yüzden eğer birçok kullanıcı aynı davranışa sahipse, bu sonunda sıralamaların düşmesine yol açacaktır.

SEMRUSH tarafından yapılan bir araştırma , Google’ın en üst konumlarındaki sayfaların ortalama hemen çıkma oranının% 50 olduğunu ve bunun iyi kabul edildiğini ortaya çıkardı.

Hemen Çıkma Oranı ve SEO

Yüksek bir hemen çıkma oranı her zaman kötü müdür?

Yukarıda, yüksek bir hemen çıkma oranının her zaman kötü olmadığını belirtmiştim. Aşağıdaki durumları düşünün:

Durum 1: Tek oturumun beklendiği sayfalar:

Örneğin, belirli bir soruyu yanıtlayan bir blog yazınız olduğunda. Belirli bir yıla ait Federal tatilleri listeleyen bir sayfanız olduğunu varsayalım. Kullanıcılar sayfanıza geldiklerinde cevabı okuyacak ve sonra ayrılacaklar.

Sayfa yüksek bir hemen çıkma oranına sahip olacak, ancak kullanıcının amacının tatmin olması nedeniyle bu mutlaka kötü değildir.

Örnek 2: Tek sayfalı web siteleri

Yalnızca ana sayfası olan web siteleri vardır. Web sitesi ile etkileşim tek bir sayfa ile sınırlı olduğu için kullanıcılar sayfayı ziyaret edebilir ve ardından ayrılabilir.

Örneğin, kullanıcıların sizinle telefonla iletişim kurmasını istediğinizde. Ana sayfanızı ziyaret ederler, telefon numarasına bakarlar ve sizi ararlar. Sayfada yüksek bir hemen çıkma oranı gösterilecek, ancak bu bir sorun değil.

Yüksek hemen çıkma oranlarına yol açan en yaygın sorunlar

  • Yavaş yüklenen web siteleri
  • Reklamlarla dolu sayfalar
  • Kullanıcı sayfaya girer girmez açılır pencere gösteren sayfalar
  • İçeriği olmayan sayfalar
  • Biçimlendirmeye dikkat etmeden bir sayfaya içerik atılan sayfalar
  • Mobil cihazlardan ziyaret alan ve mobil uyumlu olmayan sayfalar

İyi bir hemen çıkma oranı olarak kabul edilen nedir?

Genel olarak, hemen çıkma oranı ne kadar düşükse o kadar iyidir. Kullanıcıların genel olarak sayfa ve web sitesiyle etkileşimde bulunmasını istediğiniz durumlarda, yüksek bir hemen çıkma oranı sayfada bir sorun olduğunu gösterir.

Aşağıdaki tablo sektöre göre hemen çıkma oranını gösterir ( kaynak Google Benchmark Verileri), ancak yukarıda belirtildiği gibi, özellikle Google trafiği için açılış sayfaları olan sayfalarda mümkün olan daha düşük hemen çıkma oranını hedeflemelisiniz.

Sektöre Göre Hemen Çıkma Oranı

Google Analytics’te hemen çıkma oranı nasıl görüntülenir?

Hemen çıkma oranı metriği bir dizi Google analiz raporunda mevcuttur. Sayfalarınızdan hangilerinin yüksek bir hemen çıkma oranına sahip olduğunu ve böylece onları iyileştirebileceğinizi anlayabilmek için Açılış Sayfaları raporunu görüntüleyebilirsiniz.

Açılış Sayfaları Raporu

Açılış sayfaları raporuna Davranış -> Site İçeriği -> Açılış Sayfaları’na gidilerek erişilebilir .

Çıkma oranı sütunu belirli bir sayfanın çıkma oranını gösterir.

Google Analytics Raporlarında Hemen Çıkma Oranı

Hemen çıkma oranının trafik kaynağına bağlı olarak nasıl değiştiğini görmek için ikinci bir boyut olarak Kaynak’ı seçerek daha ayrıntılı inceleme yapabilirsiniz .

İleri düzey kullanıcılar ayrıca Segmentler oluşturabilir ve açılış sayfası verilerini cihaza, demografiye, konuma ve diğer birçok faktöre göre ayırabilir .

Trafik Kaynağına Göre Hemen Çıkma Oranı

Bu, özellikle Google trafiği alan sayfalarınızın hemen çıkma oranını artırmak istediğinizde yararlıdır.

Hemen çıkma oranının yalnızca açılış sayfaları için hesaplandığını, bu nedenle Açılış Sayfaları raporunun analizinize başlamak için en doğru rapor olduğunu unutmayın.

Hemen çıkma oranınızı nasıl düşürürsünüz?

Bir sayfanın hemen çıkma oranını düşürmenin en yaygın yolları şunlardır:

  • Mümkün olduğunca sayfa yükleme hızını artırın
  • Bir sayfa yüklendiğinde görünen tam ekran açılır pencereleri kullanmaktan kaçının
  • Okuyucunun dikkatini çekin
  • Reklam kullanımını en aza indirin
  • Dahili bağlantıyı akıllıca kullanın
  • Daha iyi harekete geçirici mesajlar yazın
  • Başlıklarınızı ve açıklamalarınızı içeriğinize uyacak şekilde geliştirin
  • İçeriğinizi güzelleştirin
  • Kullanıcıları bir sonraki adımda ne yapacakları konusunda yönlendirin
  • İçeriğinizin kalitesini artırın

1. Sayfa yükleme hızını olabildiğince artırın

Birkaç çalışma, yavaş yüklenen sayfaların kullanıcıları (özellikle mobil cihazlarda) uzak tutan faktörlerden biri olduğunu göstermektedir.

Hemen Çıkma Oranı ve Sayfa Hızı

Sadece hemen çıkma oranınızı düşürmekle kalmayacak, aynı zamanda sıralamanız ve dönüşümleriniz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacak yapabileceğiniz işlemlerden biri, web sitenizi yüklemek için gereken süreyi iyileştirmektir.

Google’a göre , mobil sayfalar için iyi yükleme süresi <3 saniyedir.

2. Bir sayfa yüklendiğinde görünen tam ekran açılır pencereleri kullanmaktan kaçının

Kullanıcılar tam ekran pop-up’ları rahatsız edici buluyor ve Google da öyle. Kullanıcı bir sayfaya girer girmez yüklenen pop-up’lar onları uzaklaştırır ve Google tarafından cezalandırılan bir eylemdir ( Google kurallarına aykırıdır ).

Daha iyi bir alternatif, bir ÇIKIŞ Açılır Penceresi (kullanıcılar sayfadan ayrılmaya çalıştıklarında gösterilir) veya kullanıcılar sayfada bir x saniye boyunca kaldıklarında veya sayfanın belirli bir bölümüne gittiklerinde gösterilen bir açılır pencere kullanmaktır. .

3. Okuyucunun dikkatini çekin

Kullanıcıları web sitenizde tutmanın ve hemen çıkma oranını düşürmenin güzel bir yolu, bir açılır pencere kullanarak dikkatlerini çekmektir.

Bu, birçok web sitesi tarafından kullanılan bir tekniktir (çoğunlukla haber yayınları), çünkü kullanıcıları web sitenizden daha fazla sayfayı ziyaret etmeye davet etmenin harika bir yoludur.

Açılır pencereler birçok şekilde kullanılabilir. Örneğin, web sitemde e-posta listemi büyütmek için kullanıyorum.

4. Reklam kullanımını en aza indirin

Reklamlarla dolu bir web sayfası, Google Web Yöneticisi Yönergelerini ihlal eder ve kullanıcılar için kötü bir deneyim sunar. Pek çok kişinin düşündüğünün aksine, çok fazla reklam kullanmak daha fazla reklam tıklaması değil, daha yüksek bir hemen çıkma oranına ve kullanıcıların web sitenizden ayrılıp bir daha ziyaret etmemesine yol açar.

Ne istediğinizde önemli AdSense fazla para kazanmak (veya diğer reklam formları): reklamların değil bir sayfada reklamlara sayısıdır.

5. Dahili bağlantıları akıllıca kullanın

Kullanıcıları içeriğinizle etkileşime girmeye ve web sitenizden daha fazla sayfayı ziyaret etmeye teşvik eden başka bir teknik, dahili bağlantı kullanmaktır.

Dahili bağlantı, kullanıcıların belirli bir konu hakkında daha fazla bilgi okumasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda SEO ve hemen çıkma oranı için de iyidir.

Daha fazla bilgi edinmek için, en iyi dahili bağlantı uygulamalarına ilişkin önceki kılavuzumu okuyun (burada dahili bağlantıyı nasıl kullandığıma dikkat edin).

6. Daha iyi harekete geçirici mesajlar yazın

Web sitenizdeki her sayfanın bir hedefi olmalıdır.

Bir açılış sayfasının amacı bir ürün veya hizmeti satmak olabilir, başka bir sayfanın amacı daha fazla e-posta abonesi elde etmek, bir blog gönderisinin amacı kullanıcıları web sitenizdeki başka bir sayfaya yönlendirmek olabilir.

Bu hedef, kullanıcıya en başından açıklanmalıdır ve bunu yapmanın bir yolu, farklı harekete geçirici mesaj mesajlarını test etmektir. Bu, neyin daha fazla etkileşimi tetiklediğini bulana kadar farklı mesajlar, farklı renkler, farklı pozisyonlar denemek anlamına gelir.

Tüm blog yazılarımda fark ederseniz, üç CTA Kutum var (biri üstte, biri ortada ve biri yazının altında). Her kutuda hangi mesajı göstereceğimi (hangi renkleri kullanacağım, hangi düğme etiketleri vb. Dahil) bulmak için aylarca birkaç test yaptım.

Benim durumumda bu, daha fazla ürün satışına ve daha düşük bir hemen çıkma oranına yol açar.

7. Başlıklarınızı ve açıklamalarınızı içeriğinize uyacak şekilde geliştirin

Sayfa başlıkları ile açıklamalar arasındaki ilişki nedir ve bir sayfanın hemen çıkma oranını düşürür?

Kullanıcılar sayfanızı ziyaret etmeden önce doğru kullanıcı beklentilerini oluşturmakla ilgilidir.

Kullanıcılar Google aramadan bağlantınızı tıkladıklarında, bunu başlığınızda ve açıklamanızda okudukları için yaparlar.

İçeriğiniz başlıkta veya açıklamada vaat edileni sağlamıyorsa, hemen çıkma oranı yüksek olacaktır.

Bu nedenle, başlıklarınızı ve meta açıklamalarınızı oluştururken kullanıcıları aldatmaya çalışmayın çünkü sonunda bu tam tersi sonuçlar doğuracaktır.

8. İçeriğinizi güzelleştirin

Artık bir web sayfasının sadece bir sayfadaki metin olduğu 90’lar değil. Bugünün dünyasında, bundan daha fazlasını yapmanız gerekiyor.

Kullanıcılar bir sayfaya atılan metni görmekten hoşlanmazlar. Kullanıcılara değer verdiğinizi göstermek için sayfanızda biraz çalışma yapın. Küçük paragraflar, kalın ve italik kullanarak uygun başlıklar, resimler ekleyin ve metninizi güzelleştirin .

Bu, okunabilirliği, sitede geçirilen zamanı ve tabii ki daha düşük hemen çıkma oranını artıracaktır.

9. Kullanıcıları bir sonraki adımda ne yapacakları konusunda yönlendirin

Yukarıda hemen çıkma oranınızı düşürmenin bir yolunun, kullanıcılara ilginç bulabilecekleri diğer içerikleri önermek için açılır pencerelerden yararlanmak olduğunu belirtmiştim.

Bu çok verimli bir yol olsa da, kullanmanın başka bir yöntemi de kullanıcılara daha sonra ne yapacakları konusunda seçenekler vermektir.

İyi örnekler şunları içerir:

  • Sayfanızın altında ‘ilgili makaleler’ gösteriliyor
  • Kenar çubuğunuzda bir arama kutusu bulundurun
  • Popüler gönderilerinize, popüler konulara vb. Bağlantılar içeren diğer widget’ları kenar çubuğunuza yerleştirin.

İş hedeflerimin ne olduğuna bağlı olarak zaman zaman yukarıdaki teknikleri kullanıyorum. Şu anda hemen çıkma oranım çok düşük (endüstri ortalamasının çok ötesinde), bu nedenle sadece yukarıdaki tekniklerden bazılarını kullanıyorum.

10. İçeriğinizin kalitesini artırın

Son olarak, kullanıcıları bir sayfada ve web sitesinde tutmanın genel olarak içeriğinizin kalitesi olduğunu unutmayın.

Yukarıda açıklandığı gibi hemen çıkma oranınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilecek ölümcül hataların hiçbirini yapmıyorsanız, en önemli faktör içeriğinizin kalitesidir.

Aslında hemen çıkma oranı, içeriğinizin ne kadar iyi olduğunu değerlendirmenize yardımcı olabilir.

Hızlı yüklenen, yükleme sırasında gösterilen pop-up’ları olmayan, reklamlarla dolu olmayan ve okunması kolay içeriğe sahip ancak yine de yüksek bir hemen çıkma oranına sahip bir sayfa, bu durumda sayfanın içeriğinin ihtiyaç duyduğu bir işaret geliştirilecek.

Yapabilecekleriniz, başlıklarınızı değiştirmek ve daha anlamlı hale getirmek ve kullanıcılara ihtiyaç duydukları bilgileri vermek için içeriğinizi yeniden yazmaktır.

Başlamak için iyi bir yer , Google Arama Konsolundaki Performans Raporuna bakmak ve sayfanızın hangi anahtar kelimelere tıklama aldığını bulmaktır. İçeriğinizi kullanıcıların aradıklarına göre değerlendirin ve kullanıcının amacına uygun değişiklikler yapın.

Google Arama Konsolu Performans Raporu

Sonuç

Hemen çıkma oranı, web sitenizin verimliliğini değerlendirirken bakmanız gereken önemli bir metriktir.

Hangi sayfaların yüksek hemen çıkma oranına sahip olduğunu doğru bir şekilde belirlemek ve bunu azaltmak için önlemler almak, web sitenizi kullanıcılar için daha kullanışlı hale getirmeye yönelik bir adımdır ve bunun bir dizi ek avantajı vardır.

Avantajlardan biri, ziyaretçiler web sitenizde daha uzun süre kalacak, daha fazla sayfada gezinecek ve böylece SEO’nuzu olumsuz etkileyebilecek pogo-sticking etkisini azaltacağından daha iyi sıralamadır .

Google Analytics’te bir sayfanın hemen çıkma oranını analiz ederken, yeterli sayıda ziyaret (ve sayfa görüntülemesi) olduğundan emin olun, aksi takdirde sonuçlar% 100 doğru olmayabilir.

Bir sayfada değişiklik yaptıktan sonra, aynı dönemi, yani değişiklikleri yapmadan önceki ve sonraki 28 günü karşılaştırarak o sayfanın hemen çıkma oranının iyileşip iyileşmediğini kontrol edin.

About Levent YURTSEVEN

Dijital Pazarlama Uzmanı Aynı zamanda Yurtseven Teknoloji Dijital pazarlama ve İnternet Reklam Ajansı kurucusudur.

Check Also

Yeni çağın ihtiyaçlarına uygun iş fikirleri

 Yeni meslek gruplarına ihtiyacımız var. Size, geleceğin mesleklerinden bazılarını sunuyorum. Online Kişisel Antrenör: “Evden çıkmadan fit …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir